Press "Enter" to skip to content

Zomereik

Het verschil tussen zomer- en wintereiken moest is me nog eigen maken. Zie hier de bladeren en eikels van een wintereik op Wikipedia: wintereik en vergelijk het maar met de foto hieronder van een zomereik op Marisberg-Belgenhoek. De bladeren verschillen iets. Zie hier de wintereik Maar er staan in het natuurgebied vrij veel zomereiken en verspreid over het gehele gebied. Of er enige regelmaat in te ontdekken valt, of een deel ooit volgens een patroon is aangeplant, is mij nog niet opgevallen. Enkele eiken zijn wat groter, maar de mooiste die ik me herinner, kon ik in augustus 2020 niet meer terugvinden. Hij staat wel op een foto uit 2012 gemaakt tijdens een bezoek op 2 juli 2012.

Aan enkele eiken langs de heide vond ik eikenroos van ananasgalwespen en ergens in het bos een nest van de eikenprocessierups. Er staan in het terrein overigens ook de nodige Amerikaanse eiken.

Vrijstaande jonge eik op de heide van de Marisberg-Belgenhoek op 19 augustus 2020.
Eikels aan een vrijstaande jonge eik op de Marisberg-Belgenhoek op 19 augustus 2020
Eik in een bosje aan de rand van de heide van de Marisberg-Belgenhoek in de mistige vroege ochtend van 9 oktober 2020.
Eik in de lente op Marisberg-Belgenhoek op 4 mei 2019
Eik op landgoed Marisberg-Belgenhoek op 9 oktober 2020.
Er staan zo hier en daar eiken die hun bast zijn kwijtgeraakt en deze heeft zelfs zwarte takken. Hij zal wel overleden zijn, maar aan welke biodiversiteit precies heb ik nog niet achterhaald. Marisberg-Belgenhoek op 9 oktober 2020.
Grote eik op de heide op Marisberg-Belgenhoek op 29 juni 2018
Zomereik op Marisberg-Belgenhoek op 4 mei 2019.
Vrijstaande zomereik die ernstig aangetast lijkt door insecten op 9 oktober 2020.