Enige dagen voor pasen Limburg verkend en tussendoor uren gewerkt op ‘het landgoed.’ Vooral om de heide vrij te maken van opschot van dennen en berken. Vele meters gedaan en opgeruimd in rillen langs de randen van de heide of onder een dode boom. Maar het lukte niet de klus helemaal af te maken, dus in mei nogmaals met assistentie aan de slag; als de vogels tenminste niet broedend in de weg zitten. Er waren twee Fitis’en die vanuit de hoogste bomentoppen in vlucht en fluitend af en toe stopten in het te verwijderen opschot van vooral berken. Die moeten toch liever niet gestoord worden. Ze nestelen meestal op de grond. Het vrijmaken van de in de schaduw gezette heide heeft echter ook prioriteit.
Eén van meerdere heide doorgangen vrijgemaakt van opgeschoten dennen en berken (april 2025).Verwijderde jonge grove dennen op oudere rillen gestapeld (april 2025).Nog een vrijgemaakte passage over de heide op Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025).Sporen van een eerdere verwijdering door het IKL van deze grove den. Nu ten tweede male en deze stomp nog lager afgezaagd (17 april 2025).Diverse mossen in het bos op Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025)Bald weer aan een berk in het voorjaar aan de rand van de heide op Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025).Deel van de zuidelijke heide van Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025).Er staat nogal wat Amerikaanse Vogelkers die eerder door IKL is bestreden door afzagen laag aan de stam. Die zijn bijna allemaal daarna veelstammig weer als draken opgekomen. Op deze oudere Vogelkers een alternatieve methode geprobeerd. Slechts de bas over 20 cm lengte aan de buitenkant verwijderen. De sappen zouden dan niet meer naar de wortels stromen en de plant gaat dan dood – volgens een rapport van deskundigen. We zullen zien (19 april 2025).Dode boom op Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025).Wilde lijsterbes in lentestemming op Marisberg-Belgenhoek (17 april 2025)
Vastgesteld bij het vorige bezoek afgelopen week werd dat in vrij korte tijd het, voor het stimuleren van de heide, geplagde deel van het open terrein voor een belangrijk deel is ingenomen door dennen. Daarom is er dit weekeinde en maandag enige uren gewerkt om jonge dennen van de heide te verwijderen. Tussendoor verse aspergesoep – volgens de ondernemer ‘het witte goud’ – gegeten bij Beej Masch in Grashoek. Het lukte slechts een deel van de heide te bevrijden in zo’n vijf uren trekken, zagen en vervolgens opruimen. De vele broedvogels hadden zich in en onder de jonge dennen gelukkig nog geen nesten gebouwd, maar kwetterden vanuit de bossen rondom. Meest bijzonder, door eiken en berken die door droogte en verzuring zijn gestorven, is het regelmatige hamergeluid van spechten van verschillende kanten. Ik hoorde zoveel gehamer eerder in het beschermde centrale deel van het Bialowieza woud in Polen, waar bomen onaangeroerd de kans krijgen te sterven.
Los van vogels en insecten werden gespot, bij het wegrijden, twee elkaar achtervolgende hazen die vanuit het bos de weg op renden om na een ronde over het naastliggende weiland weer het bos in te gaan. Het zal de lente wel zijn.
Inlandse eik waarvan het blad ontluikt (13 april 2025).Van dennen vrijgemaakt stuk heide, Mariberg-Belgenhoek (14 april 2025)Van de heide verwijderde jonge dennen (14 april 2025).Spechthol op de Marisberg-Belgenhoek (13 april 2025).Boswig langs de Helenavaart bij het natuurgebied Marisberg-Belgenhoek.Gele lis in de Helenavaart bij de Marisberg-Belgenhoek (13 april 2025).
Enige tijd niet geweest. Nu op twee dagen in de zon enige rondjes gewandeld en een weinig gestruind om de ontluikende lente te bezien. Ik trof geen grote bijzonderheden, wel aanzienlijk meer activiteit van bevers langs de Helenavaart naast het terrein van van Marisberg-Belgenhoek. Dat ziet er wel mooi uit. De bevers leven niet in het water in hun bouwsels maar in holen langs de oever, wat sommige boeren kennelijk doet klagen. Op deze lokatie kan de natuur zijn (haar / hun) gang gaan. Meer dan anders heb ik vogels gehoord. Twee grote kraaien gezien, op beide dagen, die samen over de hoogste boomtoppen fladderden. Kleine wit-zwarte vogels waren actief in wat loofbomen aan de kanaalzijde van het terrein. Ik kon het niet goed zien, maar vermoed dat het bonte vliegenvangers of kwikstaarten waren. In bloei stonden enkele soorten. Verspreid over het terrein hier en daar een Amerikaans krentenboompje met veel vijf-bladerige bloemen. Het levert een mooi plaatje op en ik vroeg me af hoe de verspreiding tot stand komt. Het is een ‘invasieve’ soort – zo noemen de ‘eigen soort’ eerst natuurbeheerders de struik – maar hij lijkt hier zich over het hele terrein bescheiden verspreid te hebben. Anders is dat met vogelkers die welig tiert en de grove den. De kleine spruiten die na het afplaggen en openmaken van de heide zijn opgekomen, beginnen bomen te worden. Bloeiend over de grond met kleine witte bloemen was vogelmuur, langs het pad dat naar de onderdoorgang van de A67 leidt. Op meerdere plaatsen op het terrein kwam ik bloeiend een paarse dovenetel tegen. Beide bloemsoorten die ik eerder had gezien en al in de flora lijst staan. Een grote laurierkers die zich gevestigd heeft aan ‘het wybertje’ – een ruit vormig perceel in de punt bij de A67 – stond op het punt te gaan bloeien.
Bloeiend Amerikaans krentenboompje op Marisberg-Belgenhoek (9 april 2025)Activiteit van bevers langs de Helenavaart bij de Marisberg-Belgenhoek (9 april 2025)Mogelijk een kwikstaart of een bonte vliegenvangers op de Marisberg-Belgenhoek (9 april 2025).
Het werd verder opgemerkt dat een buurman zijn brug voor agrarisch werkverkeer over de Helenavaart heeft afgesloten voor alle verkeer, wat vast goed werkt tegen passerende motor- en brommercrossers, maar ook de meer bescheiden wandelaars en fietsers weert.
Brug voor agrarisch werkverkeer over de Helenavaart (9 april 2025).
Winter, maar geen sneeuw en er stonden al narcissen in het bos en een aarzelende krokus. De narcis aan de nieuwe soorten toegevoegd, hoewel ze me uit een tuin ontsnapt leken. De zeedennen die zich op de heide vestigen baren wat zorgen voor de openheid van het landschap en de heide. Aan de lijst vogels heb ik toegevoegd spechten omdat de dode bomen zuiver ronde gaten vertonen. Welke spechten verantwoordelijk zijn, heeft de radctie niet zelf kunnen vaststellen nog, maar op waarneming.nl blijkt dat over de jaren door anderen de Grote bonte specht regelmatig wordt gezien en soms ook de Kleine, de Groene en de Zwarte specht. We noemen de specht in het algemeen maar even als soort.
Eik op de heide op Marisberg-Belgenhoek, februari 2022.Berkjes op de heide op Marisberg-Belgenhoek, feruari 2022.Zwammen op een berk, Marisberg-Belgenhoek, februari 2022.Pad over de heide op Marisberg-Belgenhoek, februari 2025.